Minitorciki z ciasta francuskiego


Składniki:
  • 500g ciasta francuskiego
  • 100ml budyniu, kremu waniliowego, lub śmietanki kremówki
  • owoce sezonowe
  • jajko
  • owoce i listki mięty lub melisy do dekoracji

Przygotowanie:
Podgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni. Lekko rozmrożone ciasto podziel na trzy równe kawałki, Narysuj na wierzchu każdego z nich wzór kratki (najlepiej nożem obrotowym), nie przecinając ciasta.
Ułóż kwadraty na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz je na środkowym poziomie piekarnika przez 15-20 minut, po czym wyjmij i odstaw do ostygnięcia.
Podczas pieczenia i schładzania ciasta zajmij się nadzieniem - ubij śmietankę lub przygotuj budyń, ewentualnie krem waniliowy.
Umyj, oczyść i pokrój owoce, którymi udekorujesz minitorciki. 
Każdy kawałek ciasta podziel na dwie części. Na jednej połowie rozsmaruj krem i ułóż owoce, zaś drugą połówkę umieść na wierzchu. Udekoruj torcik dowolnymi owocami oraz kilkoma listkami mięty lub melisy.
Smacznego:) 

Komentarze

Popularne posty