Kurczak po baskijsku
Składniki:
- 5 łyżki oliwy
- 2 posiekane cebule
- 1kg pomidorów bez skóry, posiekanych w ćwiartki
- 2 posiekane zielone papryki
- 3 posiekane ząbki czosnku
- 1 łyżka ostrej papryki
- 250ml białego wina
- 1 duży kurczak
- 2 łyżki masła
- 1 posiekany pęczek pietruszki
- pieprz
- sól
Przygotowanie:
W dużym garnku rozgrzej 3 łyżki oliwy i zeszklij na niej cebulę. Dodaj pomidory, paprykę i czosnek. Wsyp czerwoną paprykę i zalej połową wina, przykryj i duś 20 minut. Kurczaka podziel na 8 części i zdejmij z niego skórę, Dopraw solą i pieprzem. Rozgrzej na patelni oliwę i masło. Wrzuć kawałki kurczaka i podsmaż na rumiano. Przełóż do garnka, przykryj, wlej pozostałe wino i duś 40 minut, Przed podaniem dodaj natkę pietruszki.
Smacznego:)
Komentarze
Prześlij komentarz