Kurczak po baskijsku


Składniki:
  • 5 łyżki oliwy
  • 2 posiekane cebule
  • 1kg pomidorów bez skóry, posiekanych w ćwiartki
  • 2 posiekane zielone papryki
  • 3 posiekane ząbki czosnku
  • 1 łyżka ostrej papryki
  • 250ml białego wina
  • 1 duży kurczak
  • 2 łyżki masła
  • 1 posiekany pęczek pietruszki
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie:
W dużym garnku rozgrzej 3 łyżki oliwy i zeszklij na niej cebulę. Dodaj pomidory, paprykę i czosnek. Wsyp czerwoną paprykę i zalej połową wina, przykryj i duś 20 minut. Kurczaka podziel na 8 części i zdejmij z niego skórę, Dopraw solą i pieprzem. Rozgrzej na patelni oliwę i masło. Wrzuć kawałki kurczaka i podsmaż na rumiano. Przełóż do garnka, przykryj, wlej pozostałe wino i duś 40 minut, Przed podaniem dodaj natkę pietruszki.
Smacznego:)

Komentarze

Popularne posty