Chleb domowy


Składniki:
  • 500g mąki pszennej
  • saszetka (7g) drożdży
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • 300,ml ciepłej wody
  • 3 łyżki oleju

Przygotowanie:
Do cieplej wody dodajemy cukier i drożdże. Mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy na ok 5min aż się lekko spienia. W tym czasie do miski dajemy przesiana make, sol, olej, lekko mieszamy. Dodajemy rozczyn z wody i drożdży i mieszamy ręką lub łyżką do lekkiego połączenia się w ciasto. Kiedy ciasto zaczyna schodzić w kule, zaczynamy mocniej wyrabiać. Ugniatamy az będzie prawie gładkie, wtedy wykładamy je na omączony blat i wyrabiamy, rozciągając i mocno wyrabiając ok 10min. Po 10min wkładamy ciasto do czystej, naoliwionej lekko miski, przykrywamy folia spożywczą i odstawiamy do wyrosnięcia w cieple miejsce na godzinę,lub do podwojenia się ciasta. Kiedy ciasto wyrośnie, wykładamy je delikatnie z miski na lekko omączona powierzchnie i wybijamy z niego powietrze, poprzez kilka ugniotów palcami/dłonią. Formujemy w kształt piłki rugby (owal) i wkładamy do formy keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy szmatka i dajemy znowu wyrosnąć 30min. Nagrzewamy piekarnik do 220C piekarnik z termoobiegiem, odkrywamy chleb, lekko posypujemy maka i nacinamy ostrym nożem. Pieczemy 30min, az będzie złoto-brązowy,lekko wychodzi z formy a po popukaniu w spod chleba, brzmi jakby był pusty w środku.
Smacznego:)

Komentarze

Popularne posty