Tort pełen czekolady
Składniki:
Ciasto:
- 100g gorzkiej czekolady
- 100g miękkiego masła
- 100g cukru pudru
- 70g mielonych migdałów
- 2 łyżki kakao
- 80g mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- sól
Krem:
- 125g cukru
- cukier waniliowy
- 3 żółtka
- 50g mąki ziemniaczanej
- 250ml mleka
- 250g gotowej polewy czekoladowej
- 200g miękkiego masła
Dodatkowo:
- wiórki czekoladowe do dekoracji
- tłuszcz do formy
Przygotowanie:
Podgrzej piekarnik do 180 stopni, natłuść spód tortownicy o średnicy 24cm i oprósz go mąką. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, a żółtka oddziel od białek. Masło, cukier puder sól utrzyj na puszystą masę, stopniowo dodając żółtka oraz czekoladę.
Ubij na sztywną pianę białka i dodaj do nich migdały, kakao, mąkę oraz proszek do pieczenia. Całość połącz mikserem z kremem z masła, cukru, żółtek i czekolady, Następnie wyłóż ciasto do tortownicy, piecz je 40 minut, a potem wyjmij i odstaw na 8 godzin.
Przygotuj krem. Ubij cukier, żółtka, mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy i mleko w gorącej kąpieli wodnej, Następnie wstaw naczynie z kremem do garnka z zimną wodą, cały czas mieszając.
Rozpuść w gorącej kąpieli wodnej polewę czekoladową. Masło utrzyj na puszystą masę i powoli dodawaj do niego polewę oraz krem.
Przekrój spód biszkoptowy na trzy części, Na dolnej i środkowej rozprowadź 2/3 kremu czekoladowego. Połącz warstwy i przykryj je trzecim krążkiem biszkoptu, Wierzch i boki tortu pokryj resztą kremu i udekoruj wiórkami czekoladowymi.
Ubij na sztywną pianę białka i dodaj do nich migdały, kakao, mąkę oraz proszek do pieczenia. Całość połącz mikserem z kremem z masła, cukru, żółtek i czekolady, Następnie wyłóż ciasto do tortownicy, piecz je 40 minut, a potem wyjmij i odstaw na 8 godzin.
Przygotuj krem. Ubij cukier, żółtka, mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy i mleko w gorącej kąpieli wodnej, Następnie wstaw naczynie z kremem do garnka z zimną wodą, cały czas mieszając.
Rozpuść w gorącej kąpieli wodnej polewę czekoladową. Masło utrzyj na puszystą masę i powoli dodawaj do niego polewę oraz krem.
Przekrój spód biszkoptowy na trzy części, Na dolnej i środkowej rozprowadź 2/3 kremu czekoladowego. Połącz warstwy i przykryj je trzecim krążkiem biszkoptu, Wierzch i boki tortu pokryj resztą kremu i udekoruj wiórkami czekoladowymi.
Smacznego:)
Komentarze
Prześlij komentarz