Szczupak w galarecie
Składniki:
- 1.5kg szczupaka
- 2 łyżki żelatyny
- 2 kostki rosołu drobiowego
- 2 cebule
- 0.5 selera
- pietruszka
- 2 marchewki
- 50 gram rodzynek
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Oczyszczonego szczupaka pokroić, skropić sokiem z cytryny. Warzywa oczyścić i pokroić w słupki. W płaskim naczyniu ułożyć warstwę warzyw i rybę, zalać 1 litrem wody, dodać kostki rosołowe. Gotować pod przykryciem na małym ogniu 40 minut. Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody. Do ryby dodać żelatynę, umyte rodzynki, doprawić solą, cukrem i pieprzem. Gotować jeszcze 10 minut na małym ogniu. Odstawić do zastygnięcia.
Smacznego:)
Komentarze
Prześlij komentarz