Placek amerykański
Składniki:
- 4 jaja
- szklanka cukru kryształu
- 2 szklanki mąki
- 2/3 szklanki oliwy
- szklanka orzechów grubo posiekanych
- łyżka sody
- łyżka cynamonu
- łyżka proszku do pieczenia
- 4-5 jabłek
Przygotowanie:
Jaja ubić z cukrem, dodać oliwę, przesianą mąkę z proszkiem, sodą i cynamonem. Wsypać orzechy - można je zastąpić rodzynkami - włożyć obrane i pokrojone w plastry jabłka, delikatnie wszystko wymieszać. Piec w 160 stopniach, do tak zwanego "suchego patyczka" przez godzinę w prodiżu z wkładką - ewentualnie w tortownicy.
Smacznego:)
Najłatwiejsze, najszybsze i najpyszniejsze ciasto EVER !
OdpowiedzUsuńw jakiej temperaturze piec w piekarniku z termoobiegiem?
OdpowiedzUsuń160 stopni, do tak zwanego "suchego patyczka":)
OdpowiedzUsuń