Pierogi z kapustą i grzybami
Składniki:
ciasto
- 1 słoik suszonych grzybów
- 1kg kiszonej kapusty
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- 3 łyżki oleju
- 3 cebule
- pieprz
- sól
farsz
- 4 szklanki mąki
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżka oleju
- 2 szklanki ciepłej wody
Przygotowanie:
farsz
Grzyby opłukać, zalać zimną wodą i odstawić na noc. Następnego dnia zagotować, dodać marchew i pietruszkę i gotować aż będą miękke, doprawić także solą i pieprzem. Kapustę ugotować w 300ml wody do miękkości z dodatkiem soli.Grzyby, marchew, pietruszkę odcedzić, odcisnąć z wody, razem z kapustą zmielić lub drobno posiekać. Zeszklić cebulę którą później dodamy do farszu, wszystko połączyć, dobrze wyrobić oraz przyprawić solą i pieprzem
ciasto
Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić wgłębienie, dodać sól i olej. Stopniowo dodając ciepłą wodę wyrabiać ciasto, zagarniając mąkę do środka wgłębienia. Ciasto wyrabiać aż będzie miękkie i elastyczne, przez około 15 minut. Przykryć ściereczką. Nastawić wodę w garnku na gotowanie, posolić. Ciasto podzielić na 4 części, kolejno rozwałkowywać na placki. Małą szklanką wycinać kółeczka, na środek nakładać farsz, składać na pół i zlepiać brzegi w pierogi. Gotować do miękkości, przez około 3 - 5 minut.
Smacznego:)
Komentarze
Prześlij komentarz