Pierogi z kapustą i grzybami


Składniki:
ciasto
  • 1 słoik suszonych grzybów
  • 1kg kiszonej kapusty
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 3 łyżki oleju
  • 3 cebule
  • pieprz
  • sól
farsz
  • 4 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju
  • 2 szklanki ciepłej wody

Przygotowanie:
farsz
Grzyby opłukać, zalać zimną wodą i odstawić na noc. Następnego dnia zagotować, dodać marchew i pietruszkę i gotować aż będą miękke, doprawić także solą i pieprzem. Kapustę ugotować w 300ml wody do miękkości z dodatkiem soli.Grzyby, marchew, pietruszkę odcedzić, odcisnąć z wody, razem z kapustą zmielić lub drobno posiekać. Zeszklić cebulę którą później dodamy do farszu, wszystko połączyć, dobrze wyrobić oraz przyprawić solą i pieprzem

ciasto
Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić wgłębienie, dodać sól i olej. Stopniowo dodając ciepłą wodę wyrabiać ciasto, zagarniając mąkę do środka wgłębienia. Ciasto wyrabiać aż będzie miękkie i elastyczne, przez około 15 minut. Przykryć ściereczką. Nastawić wodę w garnku na gotowanie, posolić. Ciasto podzielić na 4 części, kolejno rozwałkowywać na placki. Małą szklanką wycinać kółeczka, na środek nakładać farsz, składać na pół i zlepiać brzegi w pierogi. Gotować do miękkości, przez około 3 - 5 minut. 
Smacznego:)

Komentarze

Popularne posty