Paszteciki z kapustą i grzybami
Składniki:
farsz:
- 1 kg kwaśnej kiszonej kapusty
- liść laurowy
- ziele angielskie
- kminek
- masło
- olej
- 2 cebule
- 40g suszonych podgrzybków lub borowików
- 1kg pieczarek
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka majeranku
- 4 łyżki bułki tartej
- pieprz
- sól
ciasto:
- 50g drożdży
- 1 łyżka cukru
- 4 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki soli
- 250g zimnego masła
- 3 jajka
- 1/2 szaklanki śmietanki 18% UHT
- 2 żółtka
- mak
Przygotowanie:
farsz:
Suszone grzyby przelać na sitku wodą, by usunąć piasek. Zalać wrzątkiem i gotować 30 minut. Kapustę zalać w garnku wrzątkiem, dodać 3 liście laurowe, 4 ziarna ziela i 1/2 łyżeczki kminku oraz łyżkę masła, Zagotować, gotować na średnim ogniu około 40 minut, do całkowitego odparowania wody, usunąć ziele i listki. Na patelnię wlać olej i zeszklić pokrojoną w drobną kostkę cebulkę, pod koniec posolić. Umieścić w misce. Grzyby posiekać i dodać do cebuli, doprawić solą i pieprzem, kapustę w misce zmiksować chwilę blenderem na niskich obrotach, sok odcedzić, dodać do grzybów z cebulą, doprawić pieprzem, cukrem, majerankiem oraz dodać bułkę tartą dla zagęszczenia
ciasto:
Drożdże wymieszać z cukrem i odrobiną ciepłej wody, odstawić na 10 minut. Mąkę wsypać do miski, dodać sól i pokrojone w kostkę masło, zagnieść dłońmi, by powstały grudki. Dodać rozczyn, wbić jajka i śmietanę, Wymieszać szybko jedną ręką, a drugą, czystą posypać blat mąką i wyłożyć ciasto. Zagnieść elastyczne ciasto, które należy podzielić na 4 części. Robić prostokąty o grubości 3mm, na jeden nakładać farsz, który zostanie przykryty drugim prostokątem. Wypiekać w rozgrzanym piekarniku do uzyskania brązowego koloru.
Smacznego:)
Komentarze
Prześlij komentarz