Paszteciki z kapustą i grzybami


Składniki:
farsz:
  • 1 kg kwaśnej kiszonej kapusty 
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • kminek
  • masło
  • olej
  • 2 cebule
  • 40g suszonych podgrzybków lub borowików
  • 1kg pieczarek
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka majeranku 
  • 4 łyżki bułki tartej
  • pieprz
  • sól
ciasto:
  • 50g drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki soli
  • 250g zimnego masła
  • 3 jajka
  • 1/2 szaklanki śmietanki 18% UHT
  • 2 żółtka
  • mak

Przygotowanie:
farsz:
Suszone grzyby przelać na sitku wodą, by usunąć piasek. Zalać wrzątkiem i gotować 30 minut. Kapustę zalać w garnku wrzątkiem, dodać 3 liście laurowe, 4 ziarna ziela i 1/2 łyżeczki kminku oraz łyżkę masła, Zagotować, gotować na średnim ogniu około 40 minut, do całkowitego odparowania wody, usunąć ziele i listki. Na patelnię wlać olej i zeszklić pokrojoną w drobną kostkę cebulkę, pod koniec posolić. Umieścić w misce. Grzyby posiekać i dodać do cebuli, doprawić solą i pieprzem, kapustę w misce zmiksować chwilę blenderem na niskich obrotach, sok odcedzić, dodać do grzybów z cebulą, doprawić pieprzem, cukrem, majerankiem oraz dodać bułkę tartą dla zagęszczenia

ciasto:
Drożdże wymieszać z cukrem i odrobiną ciepłej wody, odstawić na 10 minut. Mąkę wsypać do miski, dodać sól i pokrojone w kostkę masło, zagnieść dłońmi, by powstały grudki. Dodać rozczyn, wbić jajka i śmietanę, Wymieszać szybko jedną ręką, a drugą, czystą posypać blat mąką i wyłożyć ciasto. Zagnieść elastyczne ciasto, które należy podzielić na 4 części. Robić prostokąty o grubości 3mm, na jeden nakładać farsz, który zostanie przykryty drugim prostokątem. Wypiekać w rozgrzanym piekarniku do uzyskania brązowego koloru.
Smacznego:)

Komentarze

Popularne posty