Ziemniaki faszerowane boczkiem i żółtym serem

Składniki:
  • 8 dużych ziemniaków
  • 15 dag chudego boczku
  • 20 dag żółtego sera
  • 2 cebule
  • 4 łyżki śmietany 12%
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • przyprawy do dań z ziemniaków
  • pieprz ziołowy

Przygotowanie:
Wyszorowane ziemniaki naciąć na wierzchu na krzyż, każdy zawinąć w folię aluminiową i piec 50 minut w gorącym piekarniku, Boczek pokroić w kostkę, chwilę smażyć, dodać posiekaną cebulę i dusić pod przykryciem. Zestawić z ognia, połączyć z serem startym na tarce, szczypiorkiem, śmietaną i pieprzem. Upieczone ziemniaki nieco wydrążyć w miejscach nacięcia, posypać przyprawami i wypełnić wgłębienia farszem, Ziemniaki zapiekać 10 minut.
Smacznego:)


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty