Ziemniaki faszerowane boczkiem i żółtym serem
Składniki:
- 8 dużych ziemniaków
- 15 dag chudego boczku
- 20 dag żółtego sera
- 2 cebule
- 4 łyżki śmietany 12%
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- przyprawy do dań z ziemniaków
- pieprz ziołowy
Przygotowanie:
Wyszorowane ziemniaki naciąć na wierzchu na krzyż, każdy zawinąć w folię aluminiową i piec 50 minut w gorącym piekarniku, Boczek pokroić w kostkę, chwilę smażyć, dodać posiekaną cebulę i dusić pod przykryciem. Zestawić z ognia, połączyć z serem startym na tarce, szczypiorkiem, śmietaną i pieprzem. Upieczone ziemniaki nieco wydrążyć w miejscach nacięcia, posypać przyprawami i wypełnić wgłębienia farszem, Ziemniaki zapiekać 10 minut.
Smacznego:)
Pięknie wyglądają :)
OdpowiedzUsuń