Pizza z jajami, warzywami i serem
Ciasto:
- 40 dag mąki
- 1-2 łyżki olej
- 2/3 szklanki wody
- 4 dag drożdży
- sól
- tłuszcz do blachy
Dodatki:
- 1-3 łyżki przecieru pomidorowego
- 2-3 ugotowane jajka
- 15-20 ag oczyszczonej cukinii
- 1-2 strąki papryki
- pęczek natki pietruszki lub koperku
- 10-20 dag żółtego sera
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Drożdże rozprowadzić w letniej wodzie (może być pół na pół z mlekiem) i połączyć z przesianą mąką. Wyrabiać około 10 minut. Dodać olej i dalej wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i będzie odchodzić od rąk. Rozwałkować na placek grubości około 1 cm. i włożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę. Zrobić podwyższony brzeg
Ciasto posmarować przecierem, włożyć dodatki i posypać przyprawami i startym żółtym serem. Piec 25 minut w 180 stopniach. Przed podaniem posypać natką pietruszki lub koperkiem. Spożywać na gorąco.
Smacznego:)
Komentarze
Prześlij komentarz