Pizza z jajami, warzywami i serem


Ciasto:
  • 40 dag mąki
  • 1-2 łyżki olej
  • 2/3 szklanki wody
  • 4 dag drożdży
  • sól
  • tłuszcz do blachy
Dodatki:
  • 1-3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2-3 ugotowane jajka
  • 15-20 ag oczyszczonej cukinii
  • 1-2 strąki papryki
  • pęczek natki pietruszki lub koperku
  • 10-20 dag żółtego sera
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:
Drożdże rozprowadzić w letniej wodzie (może być pół na pół z mlekiem) i połączyć z przesianą mąką. Wyrabiać około 10 minut. Dodać olej i dalej wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i będzie odchodzić od rąk. Rozwałkować na placek grubości około 1 cm. i włożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę. Zrobić podwyższony brzeg

Ciasto posmarować przecierem, włożyć dodatki i posypać przyprawami i startym żółtym serem. Piec 25 minut w 180 stopniach. Przed podaniem posypać natką pietruszki lub koperkiem. Spożywać na gorąco.
Smacznego:)

Komentarze

Popularne posty