Pierś indyka z gruszkami
Składniki:
- duża pierś indyka
- puszka gruszek w syropie
- 50 ml brandy
- kostka bulionu drobiowego
- 2 pomarańcze
- 3 łyżki rodzynek
- 4 marchewki
- 2 łyżki masła
- 5 ząbków czosnku
- łyżeczka tymianku
- olej do smażenia
- pieprz
- sól
Przygotowanie:
Mięso umyć, osuszyć, natrzeć solą i 3 ząbkami czosnku przeciśniętego przez praskę, W rondlu rozgrzać olej, obrumienić mięso ze wszystkich stron, dodać sok wyciśnięty z jednej pomarańczy, filiżankę bulionu, brandy, tymianek, pieprz, masło i dusić pod przykryciem na średnim ogniu, kilkukrotnie obracając mięso. Obraną marchew pokroić w plasterki, włożyć do osobnego rondla, podlać sokiem z drugiej pomarańczy, filiżanką syropu z gruszek, osolić, dodać łyżkę masła i dusić około 15 minut - powinna pozostać jędrna. Gdy mięso będzie miękkie, dodać rodzynki, resztę posiekanego czosnku i po 2-3 minutach zdjąć z ognia, Wystudzone mięso pokroić w plastry i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Udekorować połówkami gruszek, marchewką i rodzynkami z sosu, Do sosu dodać łyżeczkę mąki, wymieszać i polać mięso. Na pół godziny przed podaniem wstawić indyka do piekarnika i podgrzać w temperaturze 170 stopni, Tak przyrządzone mięso indyka podaje się bez dodatków.
Smacznego:)
Komentarze
Prześlij komentarz