Pierś indyka z gruszkami


Składniki:
  • duża pierś indyka
  • puszka gruszek w syropie
  • 50 ml brandy
  • kostka bulionu drobiowego
  • 2 pomarańcze
  • 3 łyżki rodzynek
  • 4 marchewki
  • 2 łyżki masła
  • 5 ząbków czosnku
  • łyżeczka tymianku
  • olej do smażenia
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie:
Mięso umyć, osuszyć, natrzeć solą i 3 ząbkami czosnku przeciśniętego przez praskę, W rondlu rozgrzać olej, obrumienić mięso ze wszystkich stron, dodać sok wyciśnięty z jednej pomarańczy, filiżankę bulionu, brandy, tymianek, pieprz, masło i dusić pod przykryciem na średnim ogniu, kilkukrotnie obracając mięso. Obraną marchew pokroić w plasterki, włożyć do osobnego rondla, podlać sokiem z drugiej pomarańczy, filiżanką syropu z gruszek, osolić, dodać łyżkę masła i dusić około 15 minut - powinna pozostać jędrna. Gdy mięso będzie miękkie, dodać rodzynki, resztę posiekanego czosnku i po 2-3 minutach zdjąć z ognia, Wystudzone mięso pokroić w plastry i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Udekorować połówkami gruszek, marchewką i rodzynkami z sosu, Do sosu dodać łyżeczkę mąki, wymieszać i polać mięso. Na pół godziny przed podaniem wstawić indyka do piekarnika i podgrzać w temperaturze 170 stopni, Tak przyrządzone mięso indyka podaje się bez dodatków.
Smacznego:)

Komentarze

Popularne posty