Oponki z serem


Składniki:
  • 0,5 kg twarogu
  • 0,5 kostki margaryny
  • 0,5 kg mąki
  • 6 łyżeczek cukru
  • 3 jajka
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej (lub proszku do pieczenia)
  • olej
  • cukier puder

Przygotowanie:
Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać sodę oczyszczoną, a następnie stopniowo biały ser. Wbić jajka i całość dobrze rozmieszać. Na końcu stopniowo dodawać mąkę. Wyrabiać ciasto, aż uzyska elastyczną konsystencje. Umieścić ciasto na posypanej mąką stolnicy. Rozwałkować na grubość około 0,5 cm, Szklanką wyciąć z ciasta koła, a w nich mniejsze otwory kieliszkiem. W głębokim rondlu rozgrzać dużą ilość oleju. Smażyć oponki w rozgrzanym oleju, póki nie nabiorą złotego koloru. Gotowe oponki odkładać na papierowe ręczniki, Na koniec posypać cukrem pudrem. 
Smacznego:)

Komentarze

Popularne posty