Oponki z serem
Składniki:
- 0,5 kg twarogu
- 0,5 kostki margaryny
- 0,5 kg mąki
- 6 łyżeczek cukru
- 3 jajka
- cukier waniliowy
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej (lub proszku do pieczenia)
- olej
- cukier puder
Przygotowanie:
Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać sodę oczyszczoną, a następnie stopniowo biały ser. Wbić jajka i całość dobrze rozmieszać. Na końcu stopniowo dodawać mąkę. Wyrabiać ciasto, aż uzyska elastyczną konsystencje. Umieścić ciasto na posypanej mąką stolnicy. Rozwałkować na grubość około 0,5 cm, Szklanką wyciąć z ciasta koła, a w nich mniejsze otwory kieliszkiem. W głębokim rondlu rozgrzać dużą ilość oleju. Smażyć oponki w rozgrzanym oleju, póki nie nabiorą złotego koloru. Gotowe oponki odkładać na papierowe ręczniki, Na koniec posypać cukrem pudrem.
Smacznego:)
Komentarze
Prześlij komentarz