Młoda kapusta ze śmietaną, boczkiem i koperkiem

Składniki:
  • 1 główka młodej kapusty
  • 2 marchewki
  • sól
  • pieprz
  • 200 ml śmietany 12%
  • pęczek świeżego koperku
  • 1 cebula
  • 200 g wędzonego boczku
  • 2 łyżki mąki pszennej

Przygotowanie:
Z kapusty zdjąć wierzchnie liście, przeciąć na ćwiartki i poszatkować. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać i wraz z boczkiem pokroić w drobną kostkę.
Poszatkowaną kapustę i startą marchewkę przełożyć do garnka, podlać połową szklanki wody, przykryć i gotować do miękkości, co jakiś czas mieszając.
Cebulę zeszklić na odrobinie oleju, dodać pokrojony boczek i chwilę smażyć, dodać do gotującej się kapusty, Solidnie doprawić solą i pieprzem. Na koniec wymieszać śmietanę z mąką i dodać do kapusty, zagotować. Całość wymieszać z posiekanym koperkiem.
Smacznego:)


Komentarze

Popularne posty