Młoda kapusta ze śmietaną, boczkiem i koperkiem
Składniki:
- 1 główka młodej kapusty
- 2 marchewki
- sól
- pieprz
- 200 ml śmietany 12%
- pęczek świeżego koperku
- 1 cebula
- 200 g wędzonego boczku
- 2 łyżki mąki pszennej
Przygotowanie:
Z kapusty zdjąć wierzchnie liście, przeciąć na ćwiartki i poszatkować. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać i wraz z boczkiem pokroić w drobną kostkę.
Poszatkowaną kapustę i startą marchewkę przełożyć do garnka, podlać połową szklanki wody, przykryć i gotować do miękkości, co jakiś czas mieszając.
Cebulę zeszklić na odrobinie oleju, dodać pokrojony boczek i chwilę smażyć, dodać do gotującej się kapusty, Solidnie doprawić solą i pieprzem. Na koniec wymieszać śmietanę z mąką i dodać do kapusty, zagotować. Całość wymieszać z posiekanym koperkiem.
Smacznego:)
Komentarze
Prześlij komentarz