Mleczna kanapka
Składniki na ciasto:
Składniki na polewę:
- 3 jajka
- 100g cukru
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 50g mąki pszennej
- 15g kakao
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na krem:
- 125g margaryny
- 0,25g mleka
- 0,25g cukru
- 120g mleka w proszku
- 100g serka "Bieluch"
Składniki na polewę:
- 100g czekolady mlecznej
- 2 łyżeczki mleka
- 0,1 kostki margaryny
Przygotowanie ciasta:
Białka oddzielić od żółtek i ubić z cukrem na sztywną pianę. Ciągle ubijając, dodać do piany żółtka. Następnie dodać sok z cytryny, olej i dalej ubijać. Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia, przesiać i delikatnie połączyć z masą jajeczną. Ciasto wylać na dno wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 20x20cm. Piec w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. Wyjąć z formy i odwrócić do góry dnem.
Przygotowanie kremu:
Mleko zagotować z cukrem i wystudzić. Miękką margarynę utrzeć na krem. Ciągle ucierając, wlewać cienkim strumieniem mleko z cukrem. Następnie dodawać małymi porcjami mleko w proszku i serek, cały czas ucierając. Upieczone i wystudzone ciasto przeciąć na dwa placki i przełożyć kremem. Lekko docisnąć.
Polewa:
Czekoladę, mleko i margarynę roztopić w kąpieli wodnej. Otrzymaną masą polać wierzch ciasta i odstawić do zastygnięcia.
Przygotowanie kremu:
Mleko zagotować z cukrem i wystudzić. Miękką margarynę utrzeć na krem. Ciągle ucierając, wlewać cienkim strumieniem mleko z cukrem. Następnie dodawać małymi porcjami mleko w proszku i serek, cały czas ucierając. Upieczone i wystudzone ciasto przeciąć na dwa placki i przełożyć kremem. Lekko docisnąć.
Polewa:
Czekoladę, mleko i margarynę roztopić w kąpieli wodnej. Otrzymaną masą polać wierzch ciasta i odstawić do zastygnięcia.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz