Mleczna kanapka

Składniki na ciasto:
  • 3 jajka
  • 100g cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 50g mąki pszennej
  • 15g kakao
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na krem:
  • 125g margaryny 
  • 0,25g mleka
  • 0,25g cukru
  • 120g mleka w proszku
  • 100g serka "Bieluch"

Składniki na polewę:
  • 100g czekolady mlecznej
  • 2 łyżeczki mleka
  • 0,1 kostki margaryny

Przygotowanie ciasta:
Białka oddzielić od żółtek i ubić z cukrem na sztywną pianę. Ciągle ubijając, dodać do piany żółtka. Następnie dodać sok z cytryny, olej i dalej ubijać. Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia, przesiać i delikatnie połączyć z masą jajeczną. Ciasto wylać na dno wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 20x20cm. Piec w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. Wyjąć z formy i odwrócić do góry dnem.

Przygotowanie kremu:
Mleko zagotować z cukrem i wystudzić. Miękką margarynę utrzeć na krem. Ciągle ucierając, wlewać cienkim strumieniem mleko z cukrem. Następnie dodawać małymi porcjami mleko w proszku i serek, cały czas ucierając. Upieczone i wystudzone ciasto przeciąć na dwa placki i przełożyć kremem. Lekko docisnąć.

Polewa:
Czekoladę, mleko i margarynę roztopić w kąpieli wodnej. Otrzymaną masą polać wierzch ciasta i odstawić do zastygnięcia.
Smacznego :)

Komentarze

Popularne posty