Maślaki duszone z pomidorami
Składniki:
- 1 kg maślaków
- 2 cebule
- 5 małych pomidorów
- szklanka śmietany
- 2 łyżki tłuszczu
- 2 łyżeczki mąki
- posiekana natka pietruszki
- pieprz
- sól
Przygotowanie:
Grzyby umyć, pokroić w paski, a cebulę w drobną kostkę. Cebulę podsmażyć na tłuszczu, nie dopuszczając do zrumienienia. Włożyć do garnka grzyby i cebulę, posolić i dusić na niezbyt mocnym ogniu, aż prawie całkowicie odparuje sok, Dodać wówczas obrane ze skórki i pokrojone w ósemki pomidory. Zagotować i doprawić grzyby śmietaną rozmieszaną z mąką. Jeszcze raz zagotować. Przed podaniem obficie posypać posiekaną zieleniną. Równie dobrze smakuje w wersji na ostro z dodatkiem papryki chili.
Smacznego:)
Komentarze
Prześlij komentarz