Maślaki duszone z pomidorami

Składniki:
  • 1 kg maślaków
  • 2 cebule
  • 5 małych pomidorów
  • szklanka śmietany
  • 2 łyżki tłuszczu
  • 2 łyżeczki mąki
  • posiekana natka pietruszki
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie:
Grzyby umyć, pokroić w paski, a cebulę w drobną kostkę. Cebulę podsmażyć na tłuszczu, nie dopuszczając do zrumienienia. Włożyć do garnka grzyby i cebulę, posolić i dusić na niezbyt mocnym ogniu, aż prawie całkowicie odparuje sok, Dodać wówczas obrane ze skórki i pokrojone w ósemki pomidory. Zagotować i doprawić grzyby śmietaną rozmieszaną z mąką. Jeszcze raz zagotować. Przed podaniem obficie posypać posiekaną zieleniną. Równie dobrze smakuje w wersji na ostro z dodatkiem papryki chili.
Smacznego:)

Komentarze

Popularne posty