Kurczak tetrazzini
Składniki:
- 50-60 dag gotowanego mięsa kurczaka
- 10 pieczarek
- pół selera korzeniowego
- strąk zielonej papryki
- łyżka masła
- 2 łyżki mąki
- szklanka wywaru z kurczaka
- szklanka śmietanki
- 15 dag startego ostrego żółtego sera
- 25 dag ugotowanego makaronu spaghetti lub wstążek
- 2 łyżki oleju
- pieprz
- sól
Przygotowanie:
Pieczarki pokroić w plasterki, paprykę w paski, a seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach, Włożyć warzywa do patelni z mocno rozgrzanym olejem i smażyć 5 minut na dużym ogniu, Wybrać łyżką cedzakową, przełożyć do misji. Z masła i mąki przyrządzić zasmażkę i mieszając, podgrzewać przez minutę, po czym rozprowadzić zimnym wywarem, zabielić śmietanką. Gotować na małym ogniu do zgęstnienia, doprawić solą i pieprzem. Makaron włożyć do dużego naczynia żaroodpornego, dodać połowę sera, mięso pokrojone w paski, pieczarki, warzywa i sos, dokładnie wymieszać, posypać resztą sera. Wstawić na 20-30 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Podawać z sałatą z sosem winegret.
Smacznego:)
Komentarze
Prześlij komentarz