Kurczak tetrazzini


Składniki:
  • 50-60 dag gotowanego mięsa kurczaka
  • 10 pieczarek
  • pół selera korzeniowego
  • strąk zielonej papryki
  • łyżka masła
  • 2 łyżki mąki
  • szklanka wywaru z kurczaka
  • szklanka śmietanki
  • 15 dag startego ostrego żółtego sera
  • 25 dag ugotowanego makaronu spaghetti lub wstążek
  • 2 łyżki oleju
  • pieprz 
  • sól

Przygotowanie:
Pieczarki pokroić w plasterki, paprykę w paski, a seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach, Włożyć warzywa do patelni z mocno rozgrzanym olejem i smażyć 5 minut na dużym ogniu, Wybrać łyżką cedzakową, przełożyć do misji. Z masła i mąki przyrządzić zasmażkę i mieszając, podgrzewać przez minutę, po czym rozprowadzić zimnym wywarem, zabielić śmietanką. Gotować na małym ogniu do zgęstnienia, doprawić solą i pieprzem. Makaron włożyć do dużego naczynia żaroodpornego, dodać połowę sera, mięso pokrojone w paski, pieczarki, warzywa i sos, dokładnie wymieszać, posypać resztą sera. Wstawić na 20-30 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Podawać z sałatą z sosem winegret.
Smacznego:)

Komentarze

Popularne posty