Kotlety Pożarskiego
Składniki:
- 50 dag piersi kurczaka
- 2 małe czerstwe bułeczki
- 1/2 szklanki mleka
- 10 dag masła
- 2 jajka
- 3 łyżki śmietany kremowej
- tarta bułka
- tłuszcz
- pieprz
- sól
Przygotowanie:
Mięso dwukrotnie przepuszczamy przez maszynkę, dodając a drugim razem bułki namoczone w mleku i odciśnięte. Do mięsa dodajemy śmietankę, 2 żółtka i pianę ubitą z jednego białka, 5dkg masła, sól, pieprz i dokładnie wyrabiamy. Formujemy nieduże kotleciki grubości 1.5 cm, zanurzamy w rozbełtanym jajku i obtaczamy w tartej bułce. Smażymy na oliwie i maśle, Podlewamy 2 łyżkami gorącej wody, przykrywamy rondel i trzymamy kilka minut na bardzo małym ogniu.
Smacznego:)
Komentarze
Prześlij komentarz