Kotlety Pożarskiego

Składniki:
  • 50 dag piersi kurczaka
  • 2 małe czerstwe bułeczki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 10 dag masła
  • 2 jajka
  • 3 łyżki śmietany kremowej
  • tarta bułka
  • tłuszcz
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie:
Mięso dwukrotnie przepuszczamy przez maszynkę, dodając a drugim razem bułki namoczone w mleku i odciśnięte. Do mięsa dodajemy śmietankę, 2 żółtka i pianę ubitą z jednego białka, 5dkg masła, sól, pieprz i dokładnie wyrabiamy. Formujemy nieduże kotleciki grubości 1.5 cm, zanurzamy w rozbełtanym jajku i obtaczamy w tartej bułce. Smażymy na oliwie i maśle, Podlewamy 2 łyżkami gorącej wody, przykrywamy rondel i trzymamy kilka minut na bardzo małym ogniu.
Smacznego:)

Komentarze

Popularne posty