Keks
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- kostka masła
- szklanka cukru
- 4 jaja
- 15 dkg różnych owoców kandyzowanych
- 10 dkg rodzynek
- 5 łyżeczek rumu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- odrobina soli
Przygotowanie:
Rum lekko podgrzać i namoczyć w nim pokrojone rodzynki. Utrzeć na masę masło z cukrem i odrobiną soli, wbić jaja i dalej ucierać kilka minut. Cały czas ucierając ciasto, dodać porcjami przesianą mąkę. Gdy masa stanie się jednolita, dodać proszek do pieczenia, rodzynki, owoce kandyzowane i rum w którym się moczyły, Blachę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową i wysmarować tłuszczem, Piec około 40-45 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
Smacznego:)
Komentarze
Prześlij komentarz