Keks


Składniki:
  • 3 szklanki mąki
  • kostka masła
  • szklanka cukru
  • 4 jaja
  • 15 dkg różnych owoców kandyzowanych
  • 10 dkg rodzynek
  • 5 łyżeczek rumu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • odrobina soli

Przygotowanie:
Rum lekko podgrzać i namoczyć w nim pokrojone rodzynki. Utrzeć na masę masło z cukrem i odrobiną soli, wbić jaja i dalej ucierać kilka minut. Cały czas ucierając ciasto, dodać porcjami przesianą mąkę. Gdy masa stanie się jednolita, dodać proszek do pieczenia, rodzynki, owoce kandyzowane i rum w którym się moczyły, Blachę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową i wysmarować tłuszczem, Piec około 40-45 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
Smacznego:)

Komentarze

Popularne posty