Golonka po bawarsku
Składniki:
- 2 duże golonki
- 75 dkg kiszonej kapusty
- 2 duże winne jabłka
- 3 łyżki smalcu
- cebula
- ziemniak
- liść laurowy
- pieprz
- sól
Przygotowanie:
Skórę golonek lekko nacinamy w kratkę i obgotowujemy je około 15 minut. Wyjmujemy, osączamy, nacieramy solą i pieprzem i układamy na kratce w mocno rozgrzanym piekarniku (pod kratką ustawiamy brytfankę, do której będzie ściekał tłuszcz). Pieczemy około 2 godzin, często obracając. Drobno pokrojone jabłka i cebulę podsmażamy na smalcu, dodajemy kapustę, liść laurowy, sól, pieprz i dusimy. Pod koniec dodajemy starty surowy ziemniak. Kapustę wykładamy na półmisek, na niej kładziemy upieczone golonki.
Smacznego:)
Robię w weekend...
OdpowiedzUsuń