Golonka po bawarsku

Składniki:
  • 2 duże golonki
  • 75 dkg kiszonej kapusty
  • 2 duże winne jabłka
  • 3 łyżki smalcu
  • cebula
  • ziemniak
  • liść laurowy
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie:
Skórę golonek lekko nacinamy w kratkę i obgotowujemy je około 15 minut. Wyjmujemy, osączamy, nacieramy solą i pieprzem i układamy na kratce w mocno rozgrzanym piekarniku (pod kratką ustawiamy brytfankę, do której będzie ściekał tłuszcz). Pieczemy około 2 godzin, często obracając. Drobno pokrojone jabłka i cebulę podsmażamy na smalcu, dodajemy kapustę, liść laurowy, sól, pieprz i dusimy. Pod koniec dodajemy starty surowy ziemniak. Kapustę wykładamy na półmisek, na niej kładziemy upieczone golonki.
Smacznego:)

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty