Gęś faszerowana


Składniki:
  • 1 gęś
  • 500 g mięsa mielonego z łopatki
  • 3 ząbki czosnku
  • 10 suszonych śliwek
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 czerstwa bułka
  • 1 szklanka czerwonego wina
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • sól

Przygotowanie:
Bułkę namoczoną w winie wymieszaj z mięsem mielonym. Dopraw połową czosnku i połową majeranku, solą i pieprzem, dodaj posiekane podroby. Farszem wypełnij gęś i zaszyj otwór. Pozostałością czosnku, majeranku, soli i pieprzu natrzyj gęś z zewnątrz. Pozostaw na 6-8 godzin w lodówce, Piec w temperaturze 150 stopni pod przykryciem 2 godziny. Polewaj wytwarzającym się sosem.
Smacznego:)

Komentarze

Popularne posty