Gęś faszerowana
Składniki:
- 1 gęś
- 500 g mięsa mielonego z łopatki
- 3 ząbki czosnku
- 10 suszonych śliwek
- 2 łyżki majeranku
- 1 czerstwa bułka
- 1 szklanka czerwonego wina
- 1 łyżeczka pieprzu
- sól
Przygotowanie:
Bułkę namoczoną w winie wymieszaj z mięsem mielonym. Dopraw połową czosnku i połową majeranku, solą i pieprzem, dodaj posiekane podroby. Farszem wypełnij gęś i zaszyj otwór. Pozostałością czosnku, majeranku, soli i pieprzu natrzyj gęś z zewnątrz. Pozostaw na 6-8 godzin w lodówce, Piec w temperaturze 150 stopni pod przykryciem 2 godziny. Polewaj wytwarzającym się sosem.
Smacznego:)
Komentarze
Prześlij komentarz