Ciasto z pigwą
Składniki:
- 200g masła
- 100g cukru
- 2 łyżeczki aromatu waniliowego
- 4 jajka
- 300g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 pigwy
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Przygotowanie:
Żółtka oddzielić od białek, masło utrzeć z cukrem i zapachami, podczas ucierania dodawać żółtka. Białka ubić na sztywną pianę. Połowę piany połączyć z masą maślaną. Mąkę przesianą połączyć z proszkiem do pieczenia, połowę mąki dodać do ciasta, dodać drugą połowę piany, wymieszać. Dodać drugą połowę mąki. Ciasto przelać do blaszki, dodać pigwę pokrojoną na kawałeczki. Można również przełożyć ciasto - pigwa - ciasto, na podobe szarlotki. Piec około 50 minut.
Smacznego:)
Komentarze
Prześlij komentarz