Ciasto z pigwą


Składniki:
  • 200g masła
  • 100g cukru
  • 2 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 4 jajka
  • 300g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 pigwy
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Przygotowanie:
Żółtka oddzielić od białek, masło utrzeć z cukrem i zapachami, podczas ucierania dodawać żółtka. Białka ubić na sztywną pianę. Połowę piany połączyć z masą maślaną. Mąkę przesianą połączyć z proszkiem do pieczenia, połowę mąki dodać do ciasta, dodać drugą połowę piany, wymieszać. Dodać drugą połowę mąki. Ciasto przelać do blaszki, dodać pigwę pokrojoną na kawałeczki. Można również przełożyć ciasto - pigwa - ciasto, na podobe szarlotki. Piec około 50 minut.
Smacznego:)

Komentarze

Popularne posty