Bułgarski chłodnik Tarator


Składniki:
  • 3 szklanki chudego zsiadłego mleka
  • szklanka śmietanki
  • ogórek
  • pęczek młodej cebulki
  • 4 ząbki czosnku
  • sól

Przygotowanie:
Nastawiając mleko na zsiadłe do garnka wlać 2 szklanki mleka surowego i szklankę gorącego, wymieszać i pozostawić na 24 godziny - uzyskuje się w ten sposób jednolity, twardy skrzep do samego dna, a mleko nie podchodzi serwatką. Przyrządzając chłodnik zmiksować mleko zsiadłe ze śmietanką, dodać pokrojony w kostkę ogórek, rozdrobnione cebulki, szczypior i usiekany czosnek, wymieszać, ochłodzić. Do chłodnika podać młode ziemniaki, a na deser mus jajeczno-truskawkowy.
Smacznego:)

Komentarze

Popularne posty