Bliny

Składniki:
  • 35 dkg mąki pszennej
  • 15 dkg mąki gryczanej
  • 3 jajka
  • 3 dkg drożdży
  • 5 dkg masła
  • 2,5 szklanki mleka
  • tłuszcz do smażenia
  • sól

Przygotowanie:
Pszenną mąkę przesiać przez sito, wymieszać z drożdżami rozprowadzonymi ciepłym mlekiem i pozostawić do wyrośnięcia. Kiedy wyrośnie, dodać do rozczynu mąkę gryczaną, żółtka, mleko, sól i roztopione masło. Wyrobić, dodać białka ubite na pianę i lekko wymieszać, ciasto powinno być trochę gęściejsze od naleśnikowego. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Porcje ciasta wylewać na rozgrzany tłuszcz i smażyć bliny na rumiano. Podawać natychmiast po usmażeniu ze śmietaną.
Smacznego:)

Komentarze

Popularne posty