Bliny
Składniki:
- 35 dkg mąki pszennej
- 15 dkg mąki gryczanej
- 3 jajka
- 3 dkg drożdży
- 5 dkg masła
- 2,5 szklanki mleka
- tłuszcz do smażenia
- sól
Przygotowanie:
Pszenną mąkę przesiać przez sito, wymieszać z drożdżami rozprowadzonymi ciepłym mlekiem i pozostawić do wyrośnięcia. Kiedy wyrośnie, dodać do rozczynu mąkę gryczaną, żółtka, mleko, sól i roztopione masło. Wyrobić, dodać białka ubite na pianę i lekko wymieszać, ciasto powinno być trochę gęściejsze od naleśnikowego. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Porcje ciasta wylewać na rozgrzany tłuszcz i smażyć bliny na rumiano. Podawać natychmiast po usmażeniu ze śmietaną.
Smacznego:)
Komentarze
Prześlij komentarz