Ananasowiec
Składniki na biszkopt:
- 4 jajka
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na ciasto wiórkowe:
- 4 białka
- 1 szklanka cukru
- 20 dag grubych wiórek kokosowych
Składniki na krem:
- 4 żółtka
- budyń śmietankowy
- ananas w puszce
- masło
Przygotowanie biszkoptu:
Jajka z cukrem ubijać raz na gazie, raz na zimno, cały czas, około 3 takich cykli. Następnie dosypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszać delikatnie całość, Wlać do blachy wyłożonej papierem, wstawić do rozgrzanego pieca i piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Przygotowanie ciasta wiórkowego:
Po ubiciu białek na sztywną pianę, dosypać powoli cukier i ubijać dalej. Dosypać wiórek kokosowych i delikatnie wymieszać, Wlać na blachę wyłożoną papierem, wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni
Przygotowanie kremu:
Ugotować budyń na soku z ananasa i 1/2 szklanki wody. W mikserze ukręcić masło i żółtka, dodawać po trochu budyń, po wystygnięciu. Po uzyskaniu jednolitej masy wymieszać z ananasem pokrojonym w kostkę.
W blasze ułożyć biszkopt, krem i ciasto wiórkowe oraz wstawić do lodówki. Robić na jeden dzień przed spożyciem.
Smacznego:)
Komentarze
Prześlij komentarz