Ananasowiec


Składniki na biszkopt:
  • 4 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na ciasto wiórkowe:
  • 4 białka
  • 1 szklanka cukru
  • 20 dag grubych wiórek kokosowych

Składniki na krem:
  • 4 żółtka 
  • budyń śmietankowy
  • ananas w puszce
  • masło

Przygotowanie biszkoptu:
Jajka z cukrem ubijać raz na gazie, raz na zimno, cały czas, około 3 takich cykli. Następnie dosypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszać delikatnie całość, Wlać do blachy wyłożonej papierem, wstawić do rozgrzanego pieca i piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni.


Przygotowanie ciasta wiórkowego:
Po ubiciu białek na sztywną pianę, dosypać powoli cukier i ubijać dalej. Dosypać wiórek kokosowych i delikatnie wymieszać, Wlać na blachę wyłożoną papierem, wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni


Przygotowanie kremu:
Ugotować budyń na soku z ananasa i 1/2 szklanki wody. W mikserze ukręcić masło i żółtka, dodawać po trochu budyń, po wystygnięciu. Po uzyskaniu jednolitej masy wymieszać z ananasem pokrojonym w kostkę.

W blasze ułożyć biszkopt, krem i ciasto wiórkowe oraz wstawić do lodówki. Robić na jeden dzień przed spożyciem.
Smacznego:)

Komentarze

Popularne posty