Szarlotka
Składniki:
- 1 kg jabłek
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżka cynamonu
- 1 1/2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 150 gram margaryny
- 2 łyżki kakao
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Z mąki, cukru, margaryny, jajka, śmietany, kakao i proszku do pieczenia zagniatamy jednolite kruche ciasto. Zawijamy w folię i wstawiamy na 30 minut do lodówki. Jabłka obieramy ze skórki, kroimy i smażymy z cukrem i cynamonem. Z lodówki wyjmujemy ciasto i dzielimy na dwie części. Robimy spód pod jabłka i przykrywamy górę. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 40-45 minut.
Smacznego:)
Komentarze
Prześlij komentarz