Szarlotka


Składniki:
  • 1 kg jabłek
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 150 gram margaryny
  • 2 łyżki kakao
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:
Z mąki, cukru, margaryny, jajka, śmietany, kakao i proszku do pieczenia zagniatamy jednolite kruche ciasto. Zawijamy w folię i wstawiamy na 30 minut do lodówki. Jabłka obieramy ze skórki, kroimy i smażymy z cukrem i cynamonem. Z lodówki wyjmujemy ciasto i dzielimy na dwie części. Robimy spód pod jabłka i przykrywamy górę. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 40-45 minut.
Smacznego:)

Komentarze

Popularne posty