Ciasto czekoladowe


Składniki:
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 2 1/2 tabliczki czekolady gorzkiej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka stołowa kakao
  • 2 łyżeczki stołowe mąki tortowej
  • 2 łyżki stołowe skórki pomarańczowej
  • 3 łyżki stołowe mielonych orzechów laskowych
  • 6 jaj
  • kostka masła

Przygotowanie:
Masło oraz startą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej nieustannie mieszając. Żółtka z dodatkiem 3/4 szklanki cukru ucieramy, a następnie łączymy z ciepłą masą czekoladową. Do tak przygotowanej płynnej masy dodajemy mąkę, kakao, orzechy, skórkę pomarańczową i proszek do pieczenia. Dokładnie mieszam do uzyskania jednolitego ciasta. Białka z pozostałym cukrem ubijamy na sztywną pianę, którą następnie przekładamy do ciasta i delikatnie łączymy w całość. Ciasto wlewamy do foremki i wkładamy do rozgrzanego do 130 stopni piekarnika. Kiedy ciasto urośnie, zwiększamy temperaturę piekarnika do 180 stopni i pieczemy przez około 30 minut. Ciasto dekorujemy według uznania, na przykład masą czekoladową.
Smacznego:)

Komentarze

Popularne posty