Kurczak cacciatore
Składniki:
- 1kg udek kurczaka
- 10dkg pieczarek
- 250ml wina Chanti
- puszka pomidorów
- garść oliwek
- pół szklanki mąki
- kilka liści laurowych
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
- majeranek lub oregano
Przygotowanie:
Kawałki kurczaka dokładnie myjemy, posypujemy solą i pieprzem, dodajemy zmiażdżony czosnek, zioła, wino i całość odstawiamy na co najmniej na godzinę. Po tym czasie mięso odsączamy z marynaty (marynatę zachowujemy), obtaczamy w mące i smażymy na złoty kolor na rozgrzanej oliwie. W rondlu łączymy pozostałe składniki: pomidory, pieczarki, oliwki i marynatę. Do sosu wkładamy przygotowanego wcześniej kurczaka i doprowadzamy do wrzenia. Potrawę przekładamy do żaroodpornego naczynia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez około 1,5 godzin.
Smacznego:)
Komentarze
Prześlij komentarz