Rosół z pieczonych skrzydełek z chrzanem
Składniki:
zupa:
- 1kg skrzydełek z kurczaka
- 2 marchwie
- 1 pietruszka
- 1/2 selera korzeniowego
- 2 cebule
- 4 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 1 gałązka rozmarynu
- olej słonecznikowy
- sól
dodatki:
- 3 jajka
- 6 łyżek mąki tortowej
- 1 łyżka chrzanu tartego
- 1 gałązka natki pietruszki
- 2 gałązki lubczyku
- pieprz w młynku
Przygotowanie:
Skrzydełka dokładnie umyj, odetnij lotkę i natnij, aby rozciąć skórę. Przełóż skrzydła na blachę, dodaj odrobinę oleju i dokładnie nasmaruj. Wstaw do pieca w temperaturze 210 stopni, razem z obraną i przeciętą na pół cebulą na około 20 minut (do ciemno-brązowego koloru). Przełóż do garnka, dodaj obrane i pokrojone warzywa. Zalej wodą i wstaw na ogień. Dodaj przyprawy, rozmaryn i gotuj około 1h, następnie dodaj zioła i wyłącz ogień. Przecedź i dopraw sola i pieprzem
Jajka rozbij w misce i dodaj mąkę, chrzan i odrobinę soli. Odlej porcję rosołu i wstaw do zagotowania. Na gotujący się rosół wlewaj kluski i gotuj krótko. Nakładaj do talerza, dodaj posiekaną natkę i lubczyk.
Smacznego:)
Komentarze
Prześlij komentarz