Kaszotto z kaszy gryczanej i kurczaka
Składniki:
- 500 g piersi kurczaka
- 200 g kaszy gryczanej
- 2 pory
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka suszonego oregano
- 2 szklanki bulionu z kurczaka lub warzywnego
- 400 g szpinaku
- 1 papryczka chilli
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Pora umyj i pokrój w pół plasterki. Czosnek obierz i posiekaj w drobną kostkę. Kurczaka umyj, wysusz i pokrój w niedużą kostkę. Obtocz w soli, pieprzu i oregano. Na dużej patelni lub w płaskim rondlu rozgrzej olej, dodaj masło i poczekaj aż się rozpuści. Szybko przesmaż czosnek, dodaj pora. Posól i popieprz, zmniejsz płomień i smaż 5 minut często mieszając aż por zacznie robić się szklisty. Nakryj i smaż 2 minuty, żeby por zmiękł. Do pora i czosnku dodaj kurczaka, zwiększ płomień i obsmaż mięso, mieszając, żeby się nie przypaliło. Wsyp suchą kaszę gryczaną, wymieszać składniki i smażyć przez ok. 1 - 2 minuty aż ziarenka kaszy pokryją się tłuszczem. Wlej gorący bulion, doprowadź całość do wrzenia. Przykryj patelnię, zmniejsz płomień i gotuj całość 10 minut. Mieszaj od czasu do czasu. Odkryj pokrywkę, jeśli jest dużo płynu to odparuj go. Na koniec dodaj opłukany szpinak, wymieszaj i smaż aż szpinak "zwiędnie". Podaj posypane plasterkami papryczki chilli.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz